04/03/2024

Atelier de ceramică: olăritul drept practică de autoacceptare
Atelier de ceramică: olăritul drept practică de autoacceptare  Actual

Atelierele de olărit nu mai reprezintă ceva ieșit din comun în Chișinău. Deși nu sunt prea multe, toți doritorii pot să le treacă pragul. Aici te vor învăța ceva, îți vor explica elementele de bază ale meseriei de olărit. Divinity Ceramics reprezintă ceva diferit în acest peisaj. Anastasia Suleimanova, fondatoarea companiei, a creat un spațiu în care o persoană poate să-și ocupe mâinile, dar și să-și limpezească gândurile. Este un loc pentru trup și pentru suflet.

Anna ALTÎPARMAC

„E greu să-l numești afacere. Mai degrabă este un loc de autorealizare a potențialului creativ”, își începe povestea Anastasia.

Nu a fost preconizat ca afacere

S-a întâmplat cu doar câteva luni înainte de pandemia de COVID-19. Anastasia se gândea atunci în mod serios să-și schimbe cariera, deoarece jobul din acel moment o obosea și nu-i mai aducea nicio plăcere.

Așa cum nu știa ce ar dori să  facă mai departe, prietena ei, Ecaterina, i-a venit în ajutor. „A propus să mergem împreună la un atelier de sculptură, dar așa cum acestea erau pe atunci destinate în special copiilor, experiența era destul de zgomotoasă. Noi însă ne doream mai mult calm”, povestește Anastasia.

Fetele erau în străinătate când au aflat despre rezultatele muncii lor (le-au fost trimise fotografii). Atunci Nastia a avut o revelație. „Mi-am dat seama imediat că aceasta era soarta, un flux puternic. Am fost atât de surprinsă de această energie. Fotografiile m-au impresionat puternic și am decis ca, la întoarcere, să-mi deschid propriul meu studio de ceramică”, spune tânăra.

La doar câteva zile după concedierea de la vechiul job, Nastia, împreună cu prietena ei Catia, au scris un plan detaliat de lucru: pentru o săptămână, o lună și o jumătate de an. „Și pas cu pas, cărămidă cu cărămidă, am construit fundația. Inițial, nu s-a vorbit deloc despre afaceri, s-a vorbit mai mult despre un spațiu în care cei dragi să-și poată petrece timpul. Ceva departe de cifre și societate”, spune fata.

Loc de streaming

În martie 2019, fetele au deschis spațiul de artă Divinity Ceramics. Comenzile au început să curgă, fetele organizând tot mai multe lecții de olărit. Nastia era responsabilă de partea creativă, iar Catia – de cea organizatorică. Cu timpul, diferența dintre activități a început să împiedice desfășurarea eficientă a afacerii și cele două prietene au fost nevoite să se separe. Așadar, Anastasia și-a început propriul drum.

Un an mai târziu, antreprenoarea a trebuit să se mute. „Era ca și cum începeam totul de la zero. Mai mult sau mai puțin, oamenii au început să-și revină după COVID și fluxul de vizitatori a crescut. Pe atunci, toată lumea era surprinsă că la Chișinău s-a deschis un astfel de spațiu. Acest lucru i-a atras pe mulți”, spune Nastia.

Tânăra a creat, până la urmă, un loc în care oamenii pot uita de grijile și anxietățile lor, prin creativitate. „Dacă crezi în energetică, poți simți cum locul nostru este un flux continuu al acesteia, grație modului în care ajutăm oamenii să se autocunoască. Ei vin la noi într-un fel și pleacă în altul. Arată complet diferit la plecare”, explică tânăra.

Totul despre muncă

Nastia a deschis studioul cu o investiție personală – trei mii de euro și studioul a început să funcționeze. Totodată, ea a început să-și îmbunătățească abilitățile. Aici a fost ajutată de doi frați olari din Trușeni, care au devenit ulterior furnizorii ei de lut. „Nu m-au învățat de la zero, mai degrabă mi-au arătat greșelile pe care le comiteam. Îmi place această abordare”, spune antreprenoarea.

Cu timpul ea a cumpărat un cuptor special, care a costat-o încă 1 500 de euro. Și și-a mutat studioul de trei ori.

Astăzi, acesta este situat într-o casă privată: cursurile pentru copii au loc într-o cameră, cele pentru adulți – în alta. Din cauza circumstanțelor, o încăpere a rămas goală câteva luni, iar fata a subînchiriat-o.

Divinity Ceramics oferă cursuri pentru adulți și copii, prețul mediu pentru o practică de grup fiind de 350-500 de lei de persoană (în funcție de argila folosită). Practica individuală sau în pereche costă aproximativ 1 500-1 700 de lei. Pentru a doua etapă, aplicarea glazurii, prețul e de 350 de lei. Cursurile sunt oferite de patru persoane, inclusiv de Anastasia. Ea își apreciază înalt echipa.

„Avem aceeași viziune. Pentru mine, acest lucru este extrem de important. Dacă o persoană care vrea să se alăture echipei mele nu are intenții frumoase, cu siguranță nu va lucra cu mine”, explică Anastasia.

Planuri pentru viitor – să schimbăm lumea

Nastia vorbește cu entuziasm despre perspective. „Intenționez să-mi cumpăr propriul sediu. Vreau propriul meu spațiu, m-am săturat să caut. Acum voi fi implicată activ în căutarea granturilor. Este cel mai important lucru pentru mine pentru viitorul apropiat”, spune fata.

Chiar și aici, antreprenoarea are totul gândit cu ani înainte. După achiziționarea sediului, ea are de gând să-și transforme atelierul de olărit într-o întreagă comunitate de artă, unde fiecare își poate găsi locul – opt direcții: de la ceramică și yoga, la cultivarea plantelor și realizarea bijuteriilor din materiale reciclabile.

„Este cel mai mare proiect al meu de până acum, căruia îi voi dedica

următorii 20-30 de ani. Vreau să schimb această lume”, și-a încheiat Anastasia povestea.

Anastasia Suleimanova,

fondatoare Divinity Ceramics

DOSAR:

Anul înființării: 2019

Tipul de activitate: atelier de olărit

Numărul de angajați: 3

Prețuri: 350-1 700 lei

Top 3 sfaturi pentru un om de afaceri începător

1. Decide ce vrei să faci și de ce.

2. Scrie-ți un plan detaliat de acțiuni.

3. Acționează!

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

13 zile 2 ore

207

Publicitate în BC