19/03/2024

Cyber reziliența Republicii Moldova, Văzută din perspectiva expertei Natalia Spînu
 Cyber reziliența Republicii Moldova,  Văzută din perspectiva expertei Natalia Spînu Actual

Având o carieră bogată în securitate cibernetica, Natalia Spînu pledează ferm pentru incluziunea femeilor în inițiative din acest domeniu. Fosta șefă a Centrului de Securitate Cibernetica al Guvernului (CERT-GOV), acum directoare a Institutului European de Studii Politice din Moldova (IESPM), Natalia are o experiență valoroasă în implementarea programelor ce vizează construirea unui spațiu digital sigur. Ea pune accent în mod deosebit pe cooperarea sectorului public cu cel privat, societatea civilă și comunitatea internațională. Care este rețeta ei pentru siguranța businessului în era digitală?


Eugen KANSKI

Exemplul Nataliei arată cum tenacitatea, pasiunea pentru inovație şi acumularea de cunoştinţe deschid calea spre succes într-un domeniu complex şi în continuă schimbare. Leadership-ul inspiraţional, experienţa practică şi perseverenţa i-au adus recunoaşterea globală printre experţii în securitate cibernetică, recunoscută ca atare în topul  „40 under 40”.

 

„Sunt o fire încăpăţânată şi îmi ating mereu obiectivele. Deşi poate părea un defect, obţin întotdeauna ceea ce-mi doresc, chiar dacă trebuie să-mi ajustez uneori tactica", mărturiseşte Natalia.


Profesionalism și meritocrație

 

Experiența Nataliei în proiecte internaționale realizate sub egida Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), Centrului European de Studii pentru Securitate George C. Marshall, NATO și a Uniunii Europene i-a oferit o expertiză globală, consolidată prin rezultate tangibile și recunoașterea specialiștilor la nivel mondial. Natalia este un susținător ferm al meritocrației, pronunțându-se categoric contra cumătrismului, fenomen care conferă Republicii Moldova o tristă faimă.

 

Ascensiunea ei către recunoașterea internațională a fost marcata de numeroase provocări. Perioada masteratului în relații internaționale la Geneva a reprezentat primul ei contact cu un domeniu dominat atunci exclusiv de bărbați: securitatea informatică. Își amintește că a luat parte la o conferință în Germania unde, din 85 de participanți, ea era singura femeie.

 

 

 

Coordonatoare Women In Cyber
 

Coordonatoare a inițiativei „Women In Cyber", a fost motivată de experiența pe care a acumulat-o să lanseze acest program de mentorat, cu scopul de a reduce disparitățile de gen prin încurajarea și susținerea femeilor interesate de securitate cibernetică. Prin organizarea de evenimente, ateliere, educație și dezvoltare de competențe, „Women In Cyber" urmărește să creeze o comunitate de specialiste în domeniul securității cibernetice.

 

„Deși securitatea cibernetică este percepută ca fiind un domeniu extrem de complex, am fost plăcut surprinsă de înscrierea a peste 300 de femei. A fost o reușită impresionantă să observ atâtea participante, nu doar din Chișinău, dar și din restul țării", afirmă Natalia.


Soluții pentru companii 
 

Cu o experiență vastă, după mai mult de 15 ani  de activitate relevantă în domeniul securității cibernetice, Natalia este considerată ca fiind o voce de referință în acest domeniu. Anul precedent, ea și echipa sa au instruit peste 4 700 de profesioniști în cadrul a 53 de evenimente, printre care și Simpozionul Regional de Securitate Cibernetică, eveniment de anvergură internațională. Dintre beneficiari, ar putea fi menționați Ministerul Apărării, Aeroportul Chișinău, STISC, MAI, CEC, universități, instituții din cadrul societății civile și alții.

 

„Pentru minimizarea riscurilor, companiile trebuie să adopte multiple măsuri precum autentificarea în doi pași, schimbarea periodică a parolelor, utilizarea unui antivirus performant, VPN-urile și sistemele de operare autentice, licențiate și altele. Deși securitatea cibernetică implică niște costuri, neglijarea acesteia poate fi mult mai costisitoare”, avertizează ea.

 

Odată cu promulgarea Legii noi privind securitatea, preconizată pentru 2025, se anticipează un impuls semnificativ pentru adoptarea standardelor internaționale de securitate cibernetică de către companii. Natalia subliniază că siguranța digitală este un proces continuu, necesitând vigilență constantă și adaptare la amenințările și tehnologiile emergente.

Natalia SPÎNU, expert în cyber security, director al Institutului European de Studii Politice din Moldova:

Securitatea are un cost, însă gestionarea consecințelor generate de lipsa acesteia poate fi mult mai costisitoare.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

23 zile 9 ore

207

Publicitate în BC