11/03/2024

Potențialul puțin valorificat al femeilor în afaceri
Potențialul puțin valorificat al femeilor în afaceri Actual

Femeile reprezintă peste jumătate din populația Republicii Moldova, însă continuă să rămână o minoritate în comunitatea de afaceri. Deși lucrurile s-au mai schimbat în bine în ultimii ani, femeile se mai confruntă cu o serie de bariere și obstacole care le împiedică să-și atingă aspirațiile antreprenoriale în întregime. Pe de altă parte, autoritățile au înțeles importanța antreprenoriatului feminin, fiind implementate tot mai multe programe în vederea atragerii sexului frumos în lumea afacerilor.

 

Silviu PLOPA

Potrivit Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova, numărul femeilor cu studii superioare este semnificativ mai mare, iar femeile ocupate au, în medie, un nivel de educație mai înalt cu 7,8% decât cel al bărbaților. Cu toate acestea, ponderea femeilor antreprenoare este de doar circa 35% din total, potrivit ultimelor evaluări în acest sens.   

Un studiu al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) denotă faptul că 47,5% din femeile antreprenoare din Republica Moldova activează în domeniul serviciilor, 23,8% – în agricultură și 11,9% – în sectorul industrial. Și în celelalte domenii este loc pentru femei, însă există o oarecare reticență în ce privește implicarea lor în domenii considerate mai „bărbătești”. Potrivit Sondajului Indicelui de Pregătire a Femeilor în Afaceri realizat de ODA și UN Women în 2021, principalele cauze ale participării reduse a femeilor în business  includ îndoielile și fricile, reticența de a ieși din tipare, precum și influențele mediului în care trăiesc.

De ce calități are nevoie o femeie de afaceri

„În linii mari, succesul în afaceri nu este determinat de gen, deoarece  provocările în dezvoltarea unei întreprinderi depinde de mediul de afaceri, de timpul alocat activității și de modelul ales de business”, spune directorul general al Prime Capital, Carmina VICOL.

Pe lângă alegerea sectorului de activitate, este esențial ca o femeie antreprenor să posede și anumite calități care vor determina succesul. „Sunt necesare capacități de leadership, pentru a inspira și ghida echipa către atingerea obiectivelor stabilite, o viziune strategică clară și capacitatea de a dezvolta strategii eficiente pentru atingerea obiectivelor propuse. Și  abilitățile de comunicare și negociere sunt foarte importante. Este de menționat că femeile sunt adesea buni negociatori, capabili să comunice eficient,menționează Iulia COSTIN, președinta Platformei Naționale a Femeilor din Moldova.

 „Perseverență și curaj”

Pentru a depăși obstacolele, care stau în calea aspirațiilor antreprenoriale ale femeilor Carmina Vicol le recomandă acestora să fie mai insistente în ceea ce își doresc și să analizeze cu profesionalism ceea ce trebuie de făcut. „Femeile ar trebui să meargă înainte cu încredere în ceea ce fac și să nu se lase influențate de fricile neîntemeiate. Este important să-și concentreze eforturile pe obiectivele lor și să își urmeze viziunea cu determinare și curaj”, spune managera.

Mai multe responsabilități casnice

 O altă provocarea pentru o femeie antreprenoare constă în echilibrarea responsabilităților casnice cu cele profesionale. Studiile arată că femeile se ocupă câte patru - cinci ore pe zi cu activități casnice, ceea ce limitează timpul și energia disponibilă pentru a se dedica afacerilor. De aceea, ponderea femeilor antreprenoare căsătorite sau cu copii mici este considerabil mai mică față de cea a bărbaților în situații similare.  În plus, se observă că nivelul de sofisticare a întreprinderii este corelat cu statutul marital al femeilor antreprenoare. Cu cât nivelul de complexitate al afacerii crește, cu atât mai mare devine ponderea femeilor necăsătorite și divorțate.

Un plus de valoare pentru mediul de afaceri

Această problemă nu trebuie să împiedice, însă, implicarea activă a femeilor în afaceri. Potrivit Carminei Vicol, femeile aduc un plus de valoare mediului de afaceri prin faptul că sunt adesea mai precaute și mai perseverente în munca lor decât bărbații. Totodată, potrivit Iuliei Costin, ele au de regulă un comportament mai etic în afaceri, sunt mai comunicabile, posedă mai multă empatie, sunt mai flexibile și tolerante, acceptă mai des compromisuri și evită confruntările directe,din care cauză creează mai ușor parteneriate și relații reciproc avantajoase.

Perceperea diferită a femeilor și bărbaților în domeniul afacerilor

Potrivit unui sondaj realizat de Banca Mondială încă în 2019, 23,6% din firmele din Republica Moldova dețin un credit bancar sau o linie de credit. Este de remarcat că 25,2% din afacerile conduse de bărbați obțin finanțare, pe când printre afacerile conduse de femei, ponderea respectivă este de doar

16,8%.

Un alt aspect interesant este că afacerile conduse de femei sunt evaluate cu un profil de risc mai ridicat față de afacerile conduse de bărbați. Astfel,  100% din creditele solicitate de femeile antreprenor necesită gaj, în timp ce în cazul afacerilor conduse de bărbați, ponderea respectivă este de 88%. Nu este vorba, însă, de o discriminare. Cauza principală ar fi că femeile lansează afaceri preponderent în sectorul serviciilor, iar acest gen de afaceri deține mai puține active acceptabile pentru instituțiile financiare în calitate de gaj, potrivit unei analize a centrului analitic Expert-Grup.

Deschid afaceri cu bani mai puțini

 Un alt obstacol întâmpinat frecvent de femeile de afaceri, aflate la început de cale, este un capital propriu mai mic decât cel al bărbaților. Potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică (BNS), în medie, femeile au venituri  cu 13,6% mai mici decât cele ale bărbaților, iar acest fapt le determină să înceapă afaceri în medie de două ori mai mici decât cele ale bărbaților. Pe de altă parte, ponderea cererilor de creditare respinse este de aproape două ori mai mic în cazul afacerilor conduse de femei (22,1%) față de cele gestionate de bărbați (41,3%). Acest lucru se explică prin faptul, că femeile interacționează mai puțin cu instituțiile financiare pentru a obține surse de finanțare.

Dincolo de aceste statistici femeile din Republica Moldova dispun în prezent de o mulțime de oportunități de a-și valorifica abilitățile antreprenoriale.

Anterprenoriatul feminin, promovat la nivel de Guvern

„Autoritățile susțin participarea mai activă a femeilor în afaceri prin politici și programe care promovează egalitatea de gen, eliminarea discriminării,  dezvoltarea profesională și personală a femeilor” menționează Iulia Costin. În ultimul deceniu au existat o multitudine de programe și proiectele, dedicate antreprenoriatului feminin. Unul dintre ele a fost programul pilot „Femei în afaceri”, realizat în perioada 2016 - 2022 la cererea ODA cu suportul Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor UN Women. În cadrul proiectului au fost instruite în total 1 203 antreprenoare, au fost făcute investiții de 112,4 milioane de lei, prin acordarea a 749 de granturi mici și 13 granturi mari, iar 3 206 femei au beneficiat de mentorat. Succesul programului a determinat lansarea unui program extins, care își propune să  susțină activitatea  antreprenorială a femeilor. Mai mult ca atât, rezultatele programului au determinat Guvernul de la Chișinău să adopte în octombrie 2023 o Hotărâre cu privire la aprobarea Programului de susținere a antreprenoriatului feminin, care să dinamizeze implicarea femeilor în afaceri.  

 

Carmina VICOL, directorul general Prime Capital:

În linii mari, succesul în afaceri nu este determinat de gen, deoarece  provocările în dezvoltarea unei întreprinderi depinde de mediul de afaceri, de timpul alocat activității și de modelul ales de business

Iulia Costin, președinte PNFM:

Femeile au de regulă un comportament mai etic în afaceri, sunt mai comunicabile, posedă mai multă empatie, sunt mai flexibile și tolerante, acceptă mai des compromisuri și evită confruntările directe,din care cauză creează mai ușor parteneriate și relații reciproc avantajoase.

 

 

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

23 zile 9 ore

207

Publicitate în BC