01/03/2024

Sah de afaceri: Cum să fii „pe cai mari”
Sah de afaceri: Cum să fii „pe cai mari” Business Class Lifestyle

Șahul este un joc grozav care necesită gândire strategică, anticiparea mișcărilor inamicului și abilitatea de a se adapta la dinamica jocului. Principiile caracteristice acestui joc își găsesc o aplicare extrem de eficientă în sfera afacerilor. În esență, jocul minții poate deveni o metaforă pentru strategia, planificarea și conducerea unei afaceri de succes, o trambulină pentru practicarea strategiilor financiare. Printre fanii jocului se numără investitori și oameni de afaceri de succes.

 

Tactici de viață

 

Pentru a înțelege cum șahul și afacerile pot fi interconectate, ne-am adresat lui Pavel Melnic, președintele Asociației de Șah din Moldova, membru part-time al consiliului de directori al Automall Group holding. După cum se dovedește, tactica și strategia sunt strâns legate în șah. Ele sunt interconectate și provin una de la alta. „De regulă, înainte de o partidă importantă, un jucător și antrenorul său pregătesc un plan de joc care include o serie de factori. Lista este lungă, așa că ne vom limita la câteva: este un joc de câștigat sau va fi o remiză? Ce deschidere ar trebui să joc cu acest adversar în funcție de punctele sale forte și slabe? În ce fază a jocului ar trebui să încercați să obțineți un avantaj: în deschidere, unde pregătirea teoretică este importantă, în mijlocul jocului, unde este importantă capacitatea de a număra combinații complexe cu mai multe mișcări, sau în finalul jocului, unde experiența și cunoașterea posturilor standard sunt importante”, spune Melnic.

Aici apare problema: ambii jucători ies cu propriul plan și, în consecință, în practică jocurile se dovedesc diferite de cele plănuite ideal acasă. Într-o astfel de situație, abilitatea de a-ți evalua în mod regulat poziția pe tot parcursul jocului este foarte utilă: să înțelegi care sunt punctele tale tari sau punctele slabe. Același lucru este valabil și pentru adversarul tău. Potrivit lui Pavel, în felul acesta șahul te învață să pregătești un plan din timp, să fii pregătit să-l menții, în ciuda presiunii adversarului, dar, în același timp, să fii mereu gata să ajustezi planul în funcție de realitatea reală.

 

„Șahul oferă recomandări și scheme specifice despre cum să implementăm acest lucru. Apropo, aceste scheme, cu puțină imaginație, se potrivesc bine vieții profesionale: negocieri, parteneriate, luptă pentru cota de piață”, explică omul de afaceri.

 

Managementul riscurilor

Pavel se concentrează pe un detaliu important - șahul te face foarte repede să realizezi că pe lângă atac, atât de interesant pentru toți începătorii, există și apărarea, care este la fel de important. În capul jucătorului trebuie să existe două planuri în același timp. Unul să descopere părțile slabe ale adversarului și cum să construiești un atac în baza lor și, pe de altă parte, care sunt punctele tale slabe și poate profita adversarul de ele și, în consecință, își construiește propriul plan de apărare. Unul dintre cele mai importante principii de protecție este prevenirea. O mișcare preventivă în timp util reduce adesea radical probabilitatea de a pierde. „Făcând o paralelă cu afacerile, putem spune că fiecare om de afaceri nu ar trebui să se gândească doar la noi câștiguri (profit, cotă de piață, produse noi), ci și la cum să păstreze ceea ce are deja. Pentru a face acest lucru, trebuie să identificați în mod regulat riscurile și să vă implicați în prevenirea în timp util”, spune Melnic.

 

Este important să ne amintim că șahul este considerat un joc individual, care are o influență decisivă asupra formării viziunii despre lume a jucătorului. Nu poți căuta motivele eșecului în alții, ești nevoit să-ți asumi responsabilitatea pentru rezultatele tale. Responsabilitatea individuală pentru rezultat devine normă pentru o persoană în toate laturile vieții. Jocul îți dezvoltă și capacitatea de a ieși din situații dificile.

„Prima este capacitatea de a lua în considerare o situație complexă, atât izolat (tactic), cât și strategic. Asigurați-vă că puneți întrebarea: cum afectează situația întregul sistem? Ce înseamnă pe termen lung? Acest lucru ne va permite să generăm criterii pentru selectarea celei mai potrivite soluții dintre mai multe opțiuni”, spune el. Aici vine în ajutor a doua abilitate - găsirea unui set de soluții și apoi alegerea celei mai promițătoare, care întărește încrederea în sine și capacitatea cuiva de a genera soluții în situații fără speranță.

„Obișnuiește-te cu gândirea în mai multe mișcări, adică să fii întotdeauna cu două sau trei mișcări înaintea adversarului. Pentru a face acest lucru, trebuie nu doar să-ți dai seama cum să acționezi în cel mai eficient mod, ci și să te întrebi cum adversarul va răspunde la mișcarea ta. Respectă-ți adversarii și fii pregătit ca acțiunile tale să fie întâmpinate cu o opoziție efectivă”, spune Melnic.

 

Joacă – gândește – câștigă

 

Ce de-al doilea personaj a moștenit dragostea pentru șah de la tatăl său. După ce a încercat mult timp diferite strategii, șahul nu doar a devenit parte din viața lui, dar l-a ajutat să dezvolte și o afacere de succes. „La un moment dat mi-am dat seama că știu prea puțin despre acest joc și și am început să-i acord mai multă atenție. În consecință, am început să înțeleg esența șahului și cât de important este el pentru mine. Principala concluzie pe care am făcut-o este că șahul este un simulator al minții”, spune Vladimir Balaban, cofondator Comsales Group.

S-a dovedit că atunci când combini hobby-urile și munca, la un moment dat totul devine interconectat: ideile devin mai strălucitoare, strategiile devin mai stricte, gândurile devin mai detaliate. Vladimir spune că a dobândit trei abilități importante pentru el.

 

Prima, care s-a dovedit a fi utilă în afaceri, a fost analiza situației la bord. „Această abilitate mă ajută să înțeleg situația, să consider „figurile” din jurul meu, pozițiile și funcțiile acestora, ceea ce îmi permite să văd situația mai în detaliu”, spune antreprenorul.

Al doilea lucru, pe care eroul l-a notat pentru sine a fost să-și pună întrebarea „ce a făcut oponentul?” În șah, această întrebare te ajută să înțelegi intențiile adversarului. Punându-ți această întrebare mai des, poți înțelege motivația din spatele mișcărilor concurenților, clienților sau angajaților tăi.

A trei a abilitate ține de evaluarea resurselor. În șah, apar situații când trebuie să iei decizia de a pierde o piesă semnificativă pentru a câștiga în final. În viața reală, este important să încerci să evaluezi resursele pe care le schimbi pentru a atinge un obiectiv.

„În ultimul timp m-am gândit la un alt aspect al șahului și încerc să înțeleg cum gândește adversarul meu - dacă este grăbit, lent în a lua decizii, își asumă riscuri sau nu, face combinații mari sau scurte. Acest lucru a devenit important pentru mine în afaceri, dar există întotdeauna loc de mai bine”, spune Vladimir Balaban. De aceea Vladimir folosește strategia nivelurilor în activitățile sale.

Fiecare joc este împărțit în mai multe niveluri: subiect (cum se mișcă piesele în joc), mișcări (sensul mișcărilor în joc), gândire (cum gândește adversarul în joc). Aceleași aspecte se aplică și în viața reală atunci când faceți afaceri - cum se comportă clientul/concurentul, ce face, ce gândește. Potrivit antreprenorului, el încearcă să-și împartă activitățile pe aceste trei niveluri. Acest lucru vă ajută să înțelegeți mai bine și să luați decizii mai precise. „Pentru a-mi antrena creierul, mi-am creat chiar și un mini-ritual de șah: dimineața, la birou, când nu a sosit încă toată lumea, o ceașcă de cafea și un joc de șah rapid. Tot de ce ai nevoie pentru o zi productivă!”, spune el.

 

Reflecție asupra victoriilor și eșecurilor

 

Ca orice altă activitate precum cititul sau mersul la sală, șahul îți permite să te ocupi în timpul liber. „Sporturile fizice sunt foarte importante pentru menținerea unui corp sănătos, dar este la fel de important să antrenăm creierul, să-l forțezi să construiască noi conexiuni neuronale. Și în acest sens, în opinia mea, șahul nu are egal”, spune Alexei Vinogradenco, proprietarul Automall Group.

 

Aici Alexei citează drept exemplu unul din jocurile pe care le-a jucat cu mult timp în urmă cu fiul său Dmitri: combinație, apărare și ocazii ratate. „Atunci fiul, gândindu-se, a spus că pe tablă, ca și în viață: totul depinde de el, de capacitatea de a planifica și calcula mișcările inamicului. „Nu se poate spune mai precis”, spune omul de afaceri.

 

Atât în ​​șah, cât și în afaceri, nu te poți descurca fără strategie și planificare tactică ulterioară. În plus, potrivit lui Vinogradenco, jocul învață flexibilitatea în luarea deciziilor în „lumea schimbătoare” de pe tablă. „Un jucător de șah se bazează doar pe propriile capacități, dezvoltând abilități de conducere în luarea deciziilor și asumându-și responsabilitatea pentru consecințele acestor decizii. Acest lucru te învață să accepți responsabilitatea, atât în ​​joc, cât și în viață, să nu o pui pe seama altora sau a circumstanțelor”, explică el.

 

Încă ceva important: în afaceri, ca și în șah, nu există strategii universale de a învinge. Ele sunt de obicei construite în funcție de situația de pe piață în viața reală sau de pe tabla la șah. În același timp, principiile care îl ghidează pe Alexei, atât în ​​afaceri, cât și pe tabla de șah, sunt aceleași:

  1. Strategie si tactici in primul rând – dacă nu ai niciun scop sau plan pentru a-l atinge, mai bine stai acasă;

  2. Disponibilitatea resurselor - acțiunile trebuie prevăzute cu resurse pentru a obține rezultatul planificat, altfel este mai bine să nu înceapă;

  3. Spatele trebuie protejat cât mai mult posibil;

  4. Oponenții) trebuie să fie sub monitorizare și calcul constant al ipotezelor de strategie.

 

„Fiecare om de afaceri și jucător de șah s-a confruntat atât cu victorii, cât și cu înfrângeri. Șahul, prin analiza înfrângerilor și victoriilor, te învață să dezvolți metode și principii care te ajută să obții succesul pe tabla de joc. Acest lucru este pe deplin aplicabil în afaceri - reflecția asupra victoriilor și eșecurilor asigură obținerea de rezultate sustenabile de afaceri și minimizează impacturile negative”, povestește Alexei.

 

Singur cu strategie

 

„După cum știți, șahul este inepuizabil în ce privește varietatea. Numărul partidelor posibile depășește numărul de electroni din partea vizibilă a Universului. Într-adevăr, situația de pe tablă se schimbă cu fiecare mișcare, iar fiecare schimbare ulterioară este făcută de adversar. Cursul evenimentelor într-o acțiune nu este niciodată complet previzibil. Dar cumva un jucător de șah găsește o soluție mai mult sau mai puțin acceptabilă”, spune Alexander Shantser, un metodolog de management la Mind Pro.

 

Un jucător de șah are în arsenalul său ceva mai mult decât doar spargerea opțiuni posibile. Cunoaște metode, metode, tehnici, algoritmi, tehnici de analiză a situației și de luare a deciziilor adecvate. El a studiat parțial aceste metode,  tehnici, le-a moștenit de la predecesorii săi și, parțial, le-a dezvoltat el însuși. „O persoană suficient de pregătită, capabilă să ia decizii în poziții complexe și dinamice de șah, va fi capabilă să fie eficientă în situații dificile de viață, inclusiv în situații de afaceri”, spune Schanzer.

 

Desigur, unul dintre factorii de influență aici este leadershipul. Până la urmă, un jucător de șah joacă singur, singur, singur cu poziția și adversarul său? Răspunsul este simplu: „singur” este esența problemei. Capacitatea de a analiza, de a lua decizii și de a le implementa singur și de a purta responsabilitatea pentru consecințele acestor decizii este un imperativ inevitabil pentru o persoană.

 

„Aceasta este și esența leadershipului ca atare. Asumarea dreptului și responsabilității pentru alegerea pe care o faceți, determinarea pe propriul risc și riscul cursului și rezultatului luptei este povara unui lider adevărat. În șah e ca și în afaceri, ca și în viață”, spune metodologul.

 

Potrivit lui, șahul te învață cum să gestionezi resursele materiale. Acest material poate fi păstrat și cucerit, iar uneori trebuie sacrificat pentru ceva mai mare.

 

Gestionați-vă resursele materiale rapid și hotărât (principiul dezvoltării rapide). Se întâmplă adesea ca o forță mai mică, dar mai avansată, să învingă un adversar mai mare, dar mai stângaci.

Luptă pentru spațiu, pentru poziții cheie, pentru linii și conexiuni, pentru sinergia interacțiunii forțelor proprii și pentru distrugerea conexiunilor și a interacțiunii forțelor inamice. „Totul poate fi găsit cu ușurință în principiile poziționării pe piață, baza concurenței și a cursei pentru inovație în corporațiile de afaceri”, explică Schanzer.

 

Atât în ​​afaceri, cât și în șah, deciziile sunt luate la diferite niveluri de activitate. Este vorba despre strategie, tactică și tehnică. Totul funcționează cu ușurință: strategul evaluează situația, construiește previziuni de scenariu pentru dezvoltarea acesteia, stabilește ținte, își evaluează propriile resurse și, pe această bază, dezvoltă cel mai general program de mișcare – o strategie.

 

Tacticianul ia în considerare opțiunile specifice, le aruncă pe cele nepotrivite și alege opțiunile optime pentru comportament, mișcările și acțiunile individuale.

 

Tehnica este un set de metode, tehnici și instrumente pregătite din timp. Ele nu trebuie inventate sau selectate – sunt cunoscute. Trebuie doar să înveți asta. „Combinația exactă a aspectelor tehnice strategice, operaționale și tactice determină atât abilitățile unui jucător de șah, cât și clasa unui om de afaceri”, încheie Alexander dialogul.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

2 zile 8 ore

206

Publicitate în BC