23/02/2024

PLĂȚI DIGITALE MAI SIGURE PENTRU REPUBLICA MOLDOVA
PLĂȚI DIGITALE MAI SIGURE PENTRU REPUBLICA MOLDOVA Finanțe

Viteza digitalizării serviciilor financiare, inclusiv cele din domeniul plăților, crește cu pași rapizi. Pe lângă beneficii, serviciile digitalizate aduc și o serie de riscuri, iar pentru jucătorii din piață este important ca ele să rămână  sigure. Odată cu integrarea europeană, Republica Moldova urmează să facă un șir de ajustări la capitolul securitatea plăților digitale conform standardelor Uniunii Europene, care vor contribui și la sporirea gradului de securitate a operațiunilor.

Alexandru TOMA

Odată cu progresele tehnologice și creșterea utilizării serviciilor financiare în mediul online, este esențial ca sistemul autohton de plăți să asigure un nivel înalt de securitate cibernetică. Tranziția la standardele Uniunii Europene în sector, susținută de finanțările partenerilor de dezvoltare, sunt de bun augur în acest sens. În ultimii doi ani, datorită proiectului de twinning „Consolidarea supravegherii guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”, a fost înregistrat un progres semnificativ în vederea aprobării noului cadru de reglementare. Schimbările vizează monitorizarea infrastructurii pieții financiare și a serviciilor de plată.

Cu suportul Băncii Naționale a României (BNR), Banca Națională a Moldovei (BNM) a reușit să ajusteze o serie de acte legislative pentru a atinge conformitatea cu cele mai bune practici și standarde ale Uniunii Europene.

Proiectele și inițiativele demarate de BNM își propun să ofere un sistem de plăți modern, performant din punctul de vedere al infrastructurii și dotat cu instrumente moderne de plată care corespund necesitățile consumatorilor individuali și corporativi. În acest sens, în 2024, urmează a fi implementat sistemul de plăți instant și open banking.

ALINIEREA LA STANDARDELE UE

Securitatea plăților digitale reprezintă una din cerințele esențiale ale criteriilor de aderare la zona SEPA, zona unică de plăți în euro. Acest lucru este un pas important spre deschiderea granițelor către o piață a plăților fără bariere.  Drept urmare, cetățenii Republicii Moldova vor putea efectua plăți în euro către și dinspre Uniunea Europeană mult mai sigur, rapid și comod.

 Acum, BNM este la etapa de finalizare a dosarului de aderare, însă mai sunt necesare unele acțiuni de ajustare a legislației înainte de a iniția procedura. Un alt aspect cheie în securitatea plăților îl reprezintă transpunerea în legislația națională a directivei privind serviciile de plată cunoscută ca PSD2. Acest act stabilește  reguli de acces la conturile de plată pentru furnizorii terți de servicii de plată. De asemenea, au fost elaborate cerințele de autentificare strictă a clienților și comunicare sigură.

PLĂȚI INSTANT ȘI OPEN BANKING

Potrivit lui Dionis Cătănoi, expert consultant în cadrul direcției fintech a BNM, spune că pentru asigurarea unei economii puternice și durabile, este nevoie de promovarea unui mediu de plăți sigur și eficient. Sunt două proiecte prioritare care pot schimba piața și aduce valoare adăugată cetățenilor. Este vorba despre plățile instant și open banking.

„Acum, în cadrul BNM, ne ocupăm de implementarea plăților instant. În 2024, ne pregătim să implementăm open banking-ul. Aceste servicii reprezintă facilitări foarte importante în epoca digitală. Plățile instant reprezintă transferuri rapide în timp real, iar open banking-ul presupune partajarea controlată a datelor financiare între instituții financiare și părți terțe”, subliniază specialistul.

Beneficiile plăților instant sunt la suprafață. Prin acest instrument, se gestionează mai comod și rapid lichiditățile. Cât privește diminuarea riscurilor aferente, aceasta se obține printr-o autentificare puternică a utilizatorilor, monitorizarea continuă și criptarea datelor. Este importantă și educația financiară a utilizatorilor.

Open-bankingul oferă oportunitatea dezvoltării serviciilor personalizate și inovatoare și accesul mai facil la informațiile financiare. Printre măsurile de reducere a riscurilor aferente acestui instrument, este de menționat criptarea datelor, autentificarea puternică, autorizarea, precum și verificarea securității părților terțe.

TOATĂ ECONOMIA, MAI DIGITALĂ

Mihai Lupașcu, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, subliniază necesitatea de a atrage pe piața locală procesatori globali de plăți.

„Dezvoltarea plăților digitale impune și o responsabilitate sporită privind asigurarea faptului că aceste părți sunt sigure. De asemenea, protejarea informațiilor financiare și a datelor personale ale utilizatorilor este o preocupare fundamentală. Prin urmare, este esențial ca autoritățile publice reglementatorii și organizațiile financiare să colaboreze strâns pentru a dezvolta și implementa standarde de securitate puternice”, a remarcat funcționarul.

În ultima perioadă, au fost adoptate mai multe legi pentru a reglementa securitatea cibernetică, inclusiv securitatea plăților digitale. Este vorba de pachetul unu și doi de digitalizare. Prin aceste modificări, au fost digitalizate mai multe procese în relația dintre guvern și antreprenori și eliminate, totodată, o serie de constrângeri pentru comerțul electronic în Republica Moldova. De asemenea, în luna martie a anului trecut, a fost aprobată legea privind securitatea cibernetică.  Aceasta conține un set de reglementări care asigură dezvoltarea capacităților de răspuns la incidente cibernetice. Au un cadru general de cooperare strategică la nivel național și internațional.

Prin urmare, prevederile legii securității cibernetice includ desemnarea de către guvern a unei autorități naționale competente în securitatea cibernetică. Cea din urmă ar trebui să acționeze în rolul de echipă de răspuns la incidente de securitate cibernetică și drept punct unic de contact la nivel național. În același timp, în luna septembrie anul curent, a fost aprobată și strategia de transformare digitală a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030.  

 RECOMANDĂRI

CUM EVITĂM FRAUDELE BANCARE LA EFECTUAREA PLĂȚILOR DIGITALE

1. Fiți la curent cu toate informațiile referitoare la sistemul financiar

2. Păstrați în siguranță elementele de securitate personalizate

3. Verificați autenticitatea adresei de email înainte de a da curs solicitărilor primite

4. Verificați autenticitatea web site-urilor înainte de a accesa sau a oferi date

5. Verificați cu atenție informațiile de pe facturile primite

6. Citiți notificările băncii privind noile metode de fraudare

7. Evitați promisiuni de investiții nerealiste

8. Monitorizați frecvent activitatea contului tău

9. Schimbați parolele la fiecare suspiciune

10. Securizați dispozitivele

 

 

 

 

Dionis Cătănoi, expert consultant în cadrul direcției FinTech a Băncii Naționale a Moldovei

INSERT: Acum, în cadrul BNM, ne ocupăm de implementarea plăților instant. În 2024, ne pregătim să implementăm open banking-ul.

Mihai Lupașcu, secretar de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării

INSERT: Prin urmare, este esențial ca autoritățile publice și organizațiile financiare să colaboreze strâns pentru a dezvolta și implementa standarde de securitate puternice.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

1 zile 21 ore

206

Publicitate în BC