29/12/2023

ANTREPRENORII CER, DE PATRU ANI, LEGALIZAREA LEASINGULUI DE PERSONAL
ANTREPRENORII CER, DE PATRU ANI, LEGALIZAREA LEASINGULUI DE PERSONAL HR

Leasingul de personal sau livrarea forței de muncă unei companii, la cerere, mai este o practică utilizată într-o mica măsură de agenții economici din Republica Moldova. Aceasta în timp ce 90-95% dintre companiile și angajații din statele UE (inclusiv din România) și SUA se bucură din plin de beneficii juridice și economice ale serviciului de leasing. În Republica Moldova, însă, nu este reglementată această practică. Încă din anul 2019, mediul de afaceri încearcă să convingă autoritățile să modifice Codul Muncii și să legalizeze leasingul de personal.

Angelina OLARU

„MĂRUL DISCORDIEI”, ARUNCAT PE TERENUL AUTORITĂȚILOR

„Mărul discordiei” între antreprenori, autorități și sindicate a apărut în urmă cu patru ani, în momentul cererii de a reglementa această soluție solicitată de o parte dintre agenții economici. Factorii decizionali nu se grăbesc, deocamdată, să satisfacă cererea mediului de afaceri.  

Leasingul de personal oferă companiilor posibilitatea de a beneficia de forță de muncă, fără a avea salariații săi, șansa evitării perioadelor de recrutare, administrării procesului de angajare și costurilor necesare. În Republica Moldova, lucrătorii recrutați se pot bucura de legalitatea angajării. Totuși, în lipsa reglementării leasingului de către legislația muncii, ei nu au încă asigurată suficientă protecție a drepturilor.

Cei trei actori implicați în procesul „împrumutului de personal”, al livrării forței muncă unei companii la cerere, pe o perioadă determinatră (de la o zi – la trei ani) sunt: agenția de leasing/recrutare, angajatul temporar și compania beneficiară.

Pe de altă parte, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova susține că leasingul ar fi o formă a sclaviei moderne pentru angajații care nu s-ar bucura de toate drepturile muncii, în cazurile unui asemenea raport juridic și nu recunoaște beneficiile respectivei practici internaționale, recomandate de toate statele UE. Anastasia Oceretnîi, ex-viceministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, promitea antreprenorilor legalizarea leasingului încă prin 2020.

EXPERIENȚA STATELOR EUROPENE ÎNTÂRZIE SĂ FIE PRELUATĂ

Eugenia Danu, directorul regional al companiei Dopomoga Group, recomandă experiența țărilor europene în adoptarea legislației privind utilizarea leasingului de personal.

„Serviciul de recrutare și gestionare a resurselor umane, cum ar fi externalizarea (outsourcing) – recrutarea colaboratorilor externi din alte companii (outstaffingul) și leasingul, devin tot mai populare în lume. Conceptul de leasing de personal (personnel leasing) se referă la furnizarea de către un executant (o companie de recrutare) a unor angajați temporari companiei-client (angajatorului). Clientul (angajatorul) achită pentru acest serviciu companiei intermediare (companiei de recrutare). Plata include salariul angajatului, toate impozitele și plățile”, explică Eugenia Danu.

Acest serviciu permite companiei-client să obțină resursele de muncă necesare, în regim de urgență, pentru un interval de timp limitat. Spre exemplu, dacă o companie are nevoie de muncitori temporari pentru o activitate de scurtă durată – constructori, lucrători sezonieri, consultanți, vânzători, agenți de securitate ș.a. – poate să apeleze la o întreprindere prestatoare de servicii de furnizare a personalului temporar și să discute posibilitatea de rezolvare a problemelor sale privind lipsa unor specialiști.

„Nu există garanții că anumite cereri de lucrători ar putea fi satisfăcute, din cauza deficitului catastrofal de personal de pe piața muncii. Totuși, grație companiilor specializate în furnizarea de resurse umane, există șanse mai mari de a remedia asemenea probleme”, susține Eugenia Danu.

O PROBLEMĂ ABORDATĂ, DE ANI DE ZILE, DE CĂTRE ASOCIAȚIILE DE BUSINESS

 Reducerea costurilor de căutare și recrutare a angajaților, gestionarea tuturor procedurilor adminisrative, rapiditatea soluțiilor, posibilitatea de înlocuire a lucrătorilor în cazuri de servicii nesatisfăcătoare – sunt doar câteva dintre avantajele leasingului de personal. Acesta este oportun, în special, pentru companiile solicitante de lucrători pe termen restrâns, cu puține riscuri și cheltuieli, în special, pentru angajați sezonieri (în agricultură, servicii sezoniere, construcții).

Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova) susține că leasingul de personal este aplicat, în prezent, prin amendamente la legile existente în țările din Europa, precum Spania, Germania și Maria Britanie. Victor Baciu, manager de politici la instituția respectivă, menționează că antreprenorii solicită, de ani de zile, un cadru legal pentru a acoperi vidul existent în legislația muncii cu referire la leasingul de personal (munca prin agent de muncă temporară).

Această problemă este abordată periodic de către asociațiile de business, care s-au întrunit în repetate rânduri, în anii precedenți, pentru a dezbate aspectele normative propriu-zise.

LITERA LEGII ÎNCĂ NU OFERĂ PROTECȚIE SALARIAȚILOR TEMPORARI

„În UE, chestiunea leasingului de personal se bucură de reglementare la nivel comunitar, în Directiva 2008/104/ a comunității europene a Parlamentului European și a Consiliului privind munca prin agent de muncă temporară. Majoritatea statelor au transpus în legislațiile naționale respectiva formă de muncă non-standard. Și până atunci, statele UE aveau legiferat leasingul de personal”, spune Victor Baciu.

AmCham Moldova atenționează că reglementările legate de leasingul de personal vor proteja drepturile salariaților și nicidecum invers. Obiectivul directivei sus-numite este de a asigura protecția lucrătorilor temporari și de a îmbunătăți calitatea muncii prin agent de muncă temporară prin asigurarea aplicării principiului egalității de tratament.

„Noile reglementări în legislația Republicii Moldova ar trebui să ofere un cadru de protecție pentru lucrătorii temporari și să stabilească condițiile de lucru ale salariaților implicați în leasing. Totuși, încă nu există o claritate în privința viitorului regim al muncii prin agent de muncă temporară în Republica Moldova.  În proiectul planului de acțiuni al guvernului pentru anul 2024, acesta planifică să transpună în legislația națională Directiva 2008/104/CE privind munca prin agent de muncă temporară. Astfel, leasingul de personal va avea o reglementare juridică în Codul Muncii sau într-o altă lege, în vederea protejării drepturilor salariaților, de fapt”, afirmă Victor Baciu.

EXEMPLE DE BUNE PRACTICI DE LEASING ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Ca parteneri de încredere în livrarea serviciilor de furnizare a personalului, inclusiv a leasingului de personal, pe piața noastră activează companiile Dopomoga Group și HR Consulting. În prezent, legislația în vigoare nu prevede  posibilitatea încheierii unui contract de închiriere (leasing) a personalului, mărturisește Eugenia Danu. Totodată, nu există nicio interdicție legislativă privind utilizarea de către angajator a mecanismului de leasing de personal, astfel încât părțile au dreptul să încheie un contract care, deși nu este definit de legislație, se conformează principiilor sale generale.

Compania HR Consulting presteaza servicii de leasing de personal din anul 2002. Directorul Fiodor Macari argumentează necesitatea legiferării acestui serviciu în Republica Moldova prin faptul că unele companii internaționale, care îi devin clienți, nu au posibilitatea să angajeze direct lucrători.

„Adesea întreprinderile internaționale cu interese de afaceri în Republica Moldova au câte unul sau doi reprezentanți. Cu un număr atât de mic de angajați, pentru companii din afară, este costisitor să deschidă reprezentanțe în Republica Moldova. În situația aceasta, cum pot ele să-și angajeze legal reprezentanții? Cum să plătească impozitele și contribuțiile angajaților la buget, astfel încât aceștia să fie protejați sub aspect social?”, se întreabă Fiodor Macari.

Dacă o companie internațională are nevoie de un angajat care să-i reprezinte interesele în Republica Moldova, posibilitatea de a utiliza serviciul de leasing de personal este o soluție perfectă atât pentru întreprindere, cât și pentru lucrător, deoarece salariatul va fi angajat legal în statul nostru. Acest serviciu este benefic și pentru cetățenii, care obțin ofertă de muncă la distanță și caută soluții pentru a fi salarizați în conformitate cu legislația noastră, crede directorul HR Consulting.

INSTRUMENT INDISPENSABIL AL AGENȚILOR ECONOMICI

Există și o altă nișă de clienți – companiile în căutare urgentă de resurse de muncă suplimentare, pentru o perioadă scurtă: de la o zi – la câteva luni. Această situație se poate datora sezonalității. De exemplu, în timpul verii, producătorii de băuturi răcoritoare pot avea nevoie de mai multă forță de muncă pentru o perioadă scurtă. Sau atunci când o firmă de producție are o comandă rapidă și necesită lucrători suplimentari. „În astfel de cazuri, când forța de muncă complementară este de angajare urgentă și pentru o perioadă scurtă de timp, ar trebui să existe pe piață firme specializate, care să ofere servicii de leasing de personal, capabile să asigure clienților numărul necesar de angajați într-un timp scurt”, consideră Fiodor Macari.

Experții, opinia cărora a fost solicitată de BusinessClass, consideră la unison că leasingul de personal este un instrument indispensabil pentru activitatea multor agenți economici. Companiile se concentrează mai mult pe activitățile lor de bază, iar funcțiile auxiliare de afaceri fie sunt externalizate, fie se apelează la furnizorii de leasing de personal.

GHILIMELE:

Eugenia Danu, directoarea regională a companiei Dopomoga Group:

Demne de menționat sunt avantajele leasingului pentru cetățenii dornici de a lucra în Republica Moldova, în anumite perioade, temporar, între călătoriile lor de muncă în străinătate, cazuri frecvent întâlnite la noi.

Victor Baciu, manager de politici, AmCham Moldova:

Noile reglementări în legislația Republicii Moldova ar trebui să ofere un cadru de protecție pentru lucrătorii temporari și să stabilească condițiile de lucru ale salariaților implicați în leasing. Totuși, încă nu există o claritate în privința viitorului regim al muncii prin agent de muncă temporară în Republica Moldova.

Fiodor Macari, directorul Companiei HR Consulting: 

Leasingul de personal este un instrument indispensabil al zilei de azi pentru agenții economici. Companiile se concentrează din ce în ce mai mult pe activitățile lor de bază, iar funcțiile auxiliare de afaceri fie sunt externalizate, fie apelează la furnizori de leasing de personal.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

3 zile 11 ore

206

Publicitate în BC