17/04/2024

Orange Moldova: Securitatea cibernetică devine indispensabilă pentru buna funcționare a companiilor
Orange Moldova: Securitatea cibernetică devine indispensabilă pentru buna funcționare a companiilor Actual

Orange Moldova este prima companie autohtonă privată certificată CERT. Pe lângă servicii mobile și de Internet prin fibră optică, compania oferă clienților săi B2B soluții și servicii integrate ICT în domeniul Securității Cibernetice, de la protecție antivirus pentru calculatoare și laptopuri, securitatea rețelei corporative cu paravan de protecție Firewall, până la soluții complete pentru detecția și prevenția amenințărilor de securitate cibernetică.

Alexandru TOMA


Deja este o necesitate

În ultima perioadă, auzim tot mai des despre atacuri cibernetice. Fie că este atacată o instituție publică sau un agent economic, lumea virtuală și digitală pare să rămână un teritoriu necunoscut pentru mulți. Astăzi e indispensabil să investim atât în sisteme de securitate fizică și de supraveghere video pentru protejarea bunurilor materiale, cât şi în protecția datelor și a infrastructurii IT.

Andrei PreașcaB2B Sales and Customer Care Director al Orange Moldova menționează că aceste atacuri cibernetice pot avea consecințe devastatoare, de la furt de date personale și financiare, până la întreruperi ale activității și pierderi financiare semnificative pentru companii.

„Managerii de companii ar trebui să înțeleagă că digitalizarea este un proces evolutiv firesc. Bunurile companiei, printre care serverele, aplicațiile CRM (programe pentru gestionarea relației cu clienții), aplicațiile de contabilitate, datele cu caracter personal, conturile bancare, bazele de date ale clienților, studiile de piață – toate trebuie securizate, ca și orice bun fizic. E foarte important să conștientizăm că, în cazul în care acestea devin indisponibile, compania nu mai poate emite facturi și nici încasa plăți, iar efectul este întreruperea temporară sau definitivă a activității.     Atunci când vine vorba de atacurile asupra infrastructurii de rețea operațională sau de producție, unde există echipamente specializate pentru distribuția energiei termice, a energiei electrice, a apei sau a gazului, există riscul unui impact la nivel național și atunci toți consumatorii pot avea de suferit”, menționează specialistul.

Activitatea și reputația businessului ține de capacitatea de protecție a bunurilor digitale. Ion Cozma, Inginer-expert în soluții ICT la Orange Moldova, subliniază că o recomandare de care trebuie să țină cont toți antreprenorii este stabilirea unui buget anual pentru securitatea cibernetică.

„Prevenirea completă a atacurilor cibernetice este dificilă, deoarece amenințările sunt în continuă evoluție. Cu toate acestea, adoptând măsuri proactive și investind în securitate cibernetică, companiile pot reduce semnificativ riscurile și pot răspunde mai eficient la incidentele de securitate”, a specificat expertul.

Pentru buna funcționare a companiei, infrastructura, know-how-urile şi capacitatea de a implementa politici de securitate trebuie să fie adaptate la zi. Anatolie Bulgaru, Manager Soluții ICT, Orange Moldova, este de părere că aceste aspecte trebuie să facă parte dintr-o strategie clară pe termen lung, în cadrul fiecărei companii. În cazul unui atac, cheltuielile pot depăşi cu mult investițiile anuale în companie, nemaivorbind de riscul sistării activității acesteia.

Educația înseamnă mai multă vigilență

Securitatea cibernetică este strict legată de trei aspecte: companie, legislaţie și angajați. Aspectul companiei se referă la echipamente și experți în securitate, cel legal – la legea privind securitatea cibernetică a Republicii Moldova, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025, iar cel ce se referă la angajați constă în educarea acestora cu privire la protecția datelor companiei.

Din acest considerent, problemele care apar în domeniul securității cibernetice nu țin doar de penetrarea sistemelor și de fraudă. În mare parte, contează educația pe care o au angajații în acest domeniu.

Anatolie Bulgaru menționează că există necesitatea abordării acestui subiect în societate.  „Orice companie trebuie să se gândească acum la instruirea și educarea angajaților în vederea vigilenței cibernetice, inclusiv prin acțiuni trimestriale de testare a lor. De exemplu, simularea unor campanii de phishing.  Amprenta și igiena cibernetică contează foarte mult. Sarcina numărul unu a companiei este protecția împotriva oricăror incidente cibernetice prin mărirea gradului de profesionalizare a angajaților. Oferim soluții în acest sens pentru companiile care vor să beneficieze de expertiza noastră. La Orange avem un departament specializat și oferim atât expertiza noastră locală, cât și cea a Orange Cyberdefense, entitatea specializată a Grupului Orange”, a conchis managerul.

Cel mai indicat partener

Orange Moldova este compania care oferă cele mai avansate soluții integrate de soft, hard, teste de penetrare, instruire și securitate cibernetică. Acest aspect vine din experiența companiei la nivel de Orange Grup, dar și din faptul că suntem un furnizor important de Internet prin fibră optică.

Ion Cozma menționează că cel mai bun serviciu end to end de securitate cibernetică poate fi livrat doar de furnizorul de Internet primar.

„În domeniul securității cibernetice suntem cu câțiva pași înaintea tuturor. În primul rând este vorba despre experiența proprie, studii empirice și instruire constantă la nivel de Grup. În al doilea rând, pe lângă utilizarea serviciului Internet, orice companie are nevoie și de protejarea conexiunilor la Internet. Orange pune la dispoziția clienților săi serviciul Business Internet Security, prin care companiile din Moldova își pot proteja datele de atacuri și intruziuni externe. Serviciul oferă control asupra utilizării și permite limitarea sau blocarea accesului utilizatorilor (angajați, vizitatori, public) către anumite tipuri de conținut, site-uri sau aplicații, detectează în timp real și previne încercările de intruziune, scanează și blochează virușii, detectează și blochează emailurile spam, protejând instantaneu atât calculatoarele din rețea, cât și dispozitivele mobile ce utilizează internetul”, subliniază expertul.

Clienții Orange Business beneficiază de expertiza și experiența Orange Cyberdefense, diviziunea business din cadrul Orange Group, specializată în domeniul securității cibernetice, cu prezență în peste 160 de țări, cu circa 1 500 de experți și consultanți în securitate cibernetică, laboratoare proprii de cercetare-dezvoltare, parteneriate și certificări din partea celor mai mari furnizori de soluții de securitate, alianțe și calitatea de membru al unor organisme internaționale specializate în lupta împotriva criminalității cibernetice, precum Europol, Phishing Initiative, TF-CSIRT, FIRST sau European Cyber Security Group.

„Colegii din Grup pot interveni la solicitarea noastră. Soluțiile de intervenție inițială în cazul atacurilor cibernetice sunt oferite gratuit pentru clienții B2B. Venim de multe ori să soluționăm problema, fără ca antreprenorul să fie clientul nostru. Fiecare atac cibernetic este o provocare și un exercițiu de a înțelege cauza și efectele acestuia, dar și de a integra soluții și a oferi servicii avansate pentru mitigarea atacului”, a precizat Andrei Preașca.

Pentru Orange, securitatea cibernetică este un domeniu strategic, care cuprinde atât zona comercială, de dezvoltare a soluțiilor care să protejeze afacerile, cât și acțiuni ce au în vedere creșterea nivelului de înțelegere și de conștientizare a riscurilor din mediul online. Orange oferă soluții ce acoperă un întreg univers de nevoi în securitate cibernetică ale companiilor și instituțiilor, de la monitorizarea infrastructurilor la detecția amenințărilor, răspunsul la incidente de securitate cibernetică și recuperarea după acestea.

 

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

30 zile 13 ore

206

Publicitate în BC