12/02/2024

Investițiile românești în Republica Moldova
Investițiile românești în Republica Moldova Management

Investițiile românești în Republica Moldova, cu mult sub potențial

Deși România este de mai mult timp principalul partener comercial al Republicii Moldova, consolidându-și acest statut de la an la an, relația specială dintre cele două state nu se reflectă și în privința investițiilor. Poziționată formal pe locul trei în topul investițiilor străine, după Rusia și Cipru, România mai are încă mult potențial nevalorificat în acest sens.

Silviu PLOPA

Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), în primele zece luni ale anului, exporturile Republicii Moldova către cele 27 de state membre ele Uniunii Europene (UE) au însumat 2,17 miliarde de dolari, fiind în creștere cu 1,2% față de perioada corespunzătoare a anului trecut. Pe fundalul unei descreșteri la general a exporturilor, sporirea livrărilor către UE a condus la creșterea ponderii Uniunii cu 5,5 puncte procentuale (pp), până la 64,7% din total. Creșterea exporturilor către UE se datorează în special relațiilor comerciale moldo-române. Livrările de mărfuri moldovenești pe piața românească a crescut în ianuarie-octombrie cu 12,5%, iar ponderea României în structura destinațiilor exporturilor moldovenești a crescut de la 28,5% la 34,7. În total, în cele 10 luni, companiile moldovenești au livrat în România mărfuri în valoare de 1,17 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din exporturile Republicii Moldova pe piețele UE.  

O situație similară se atestă și în cazul importurilor, unde România este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova. Volumul acestora a scăzut în ianuarie-octombrie, pe fundalul unei reduceri generale a importurilor în Republica Moldova, ajungând până la 1,08 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o pondere de 15,2% din total. Situația este una firească, dată fiind apropierea celor două state atât geografic, cât și istoric și cultural. Pe de altă parte, statisticile arată că România se plasează abia pe locul trei în topul celor mai mari țări care investesc în Republica Moldova.

Formal – pe locul trei, de fapt – pe locul întâi

Ciprul și Federația Rusă ocupă primele poziții în top. Însă investițiile din aceste țări provoacă unele dubii, potrivit lui Veaceslav Ioniță, expert economic la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul.

„Trebuie să fim foarte atenți în privința investițiilor cipriote – de unde vin și dacă nu reprezintă, în final, tot capital moldovenesc. În ce privește investițiile rusești, am avut privatizări, am avut cedări de active și toate lucrurile acestea nu au adus, de fapt, bani din Federația Rusă. Dacă ținem cont de aceste momente, putem spune acum că România este, în realitate, cel mai mare investitor străin în Republica Moldova”, explică expertul.

Investițiile românești vor ajunge la 600 milioane de dolari

Investițiile românești în Republica Moldova totalizau, la sfârșitul anului trecut, 428,6 milioane de dolari, fiind în creștere cu 29,9 milioane față de anul precedent. În anul 2023, potrivit estimărilor lui Dan Nuțiu, președintele executiv al Asociației Investitorilor din România (AIR) în Republica Moldova, se așteaptă o creștere a investițiilor totale cu 171,4 milioane de dolari până la aproximativ 600 de milioane.  

„Domeniile care atrag cel mai mult investițiile românești sunt industria comerțului, industria ușoară și industria IT, datorită dezvoltării acestora și prezenței unei forțe de muncă calificate. În același timp, domenii precum agricultura, industria energetică și producția rămân sectoare în care investitorii români nu sunt prezenți, dar au un potențial mare pentru investiții”, spune președinte AIR.

Nici 9% din investițiile totale în exterior ale României

Potrivit raportului Băncii Naționale Române (BNR), din totalul investițiilor directe în străinătate ale României, 8,9% se fac în Republica Moldova. Aceasta plasează țara noastră pe locul trei în clasamentul destinațiilor investițiilor românești, după Țările de Jos cu o pondere de 16,7% și Cipru cu 15,8%.

Dan Nuțiu susține că, deși este principalul investitor real în Republica Moldova, România se află departe de potențialul său investițional din cauza mai multor crize care afectează climatul investițional în ansamblu. Pandemia, războiul din Ucraina și crizele suprapuse generate de acestea nu favorizează nicicum procesul investițional.

Climatul investițional, afectat de deficitul forței de muncă

O altă problemă este emigrarea continuă a forței de muncă din Republica Moldova. „Guvernul, autoritățile locale ar trebuie să-și coaguleze forțele pentru a face reversibilă această migrație și să înceapă să convingă lumea că se poate câștiga decent acasă, alături de cei dragi”, spune președintele AIR.

Oricum, nu este totul atât de rău în ce privește climatul investițional. Un aspect pozitiv evidențiat de Dan Nuțiu este eliminarea obstacolelor birocratice. „Aici, birocrația nu este un obstacol. Republica Moldova ocupă printre primele locuri în Europa privind deschiderea unei companii”, explică el.

Prognoze optimiste

Președintele AIR este optimist în ce privește viitorul investițiilor românești în Republica Moldova.

„Trendul este crescător. În cazul în care nu se va întâmpla nimic neprevăzut din partea estică, în 2024, va fi înregistrat un nou record al schimburilor comerciale dintre România și Republica Moldova. Automat, și volumul investițiilor românești va înregistra un nou record”, este de părere Dan Nuțiu.

Un alt factor care insuflă optimist se referă la începerea negocierilor de aderare ale Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Deschiderea negocierilor este un imbold pozitiv și vizibil care o să contribuie la creșterea atractivității investiționale a Republicii Moldova“, conchide expertul.

Probleme vechi ale climatului investițional

În pofida perspectivelor care se deschid odată cu începerea negocierilor de aderare la UE, Republica Moldova mai este afectată de o serie de probleme, expuse de experți și specialiști de mai mult timp.

Este vorba, în primul rând, de instabilitatea politică, cea care creează un climat economic incert, descurajând investițiile. Un alt factor descurajant asupra investițiilor îl reprezintă situația nesigură din regiunea transnistreană. Conflictul nesoluționat creează un climat de risc și instabilitate, determină investitorii să manifeste prudență în alocarea de resurse.

Nu în ultimul rând, deciziile de a investi în Republica Moldova sunt influențate și de puterea slabă de cumpărare a populației. Potrivit estimărilor prealabile, în 2023, veniturile reale ale moldovenilor au crescut cu 1,4%, după ce în 2022 au scăzut cu 12,4%. Puterea de cumpărare reală rămâne, astfel, sub nivelul anului 2021 și va fi recuperată doar către anul 2025.

 

Veaceslav IONIȚĂ, expert economic IDIS Viitorul:

Ținând cont de faptul că investițiile venite din Cipru și Rusia provoacă unele dubii, putem spune că cel mai mare investitor străin în Republica Moldova este, de fapt, România.

Dan NUȚIU, președinte executiv al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova:

Guvernul și autoritățile locale ar trebui să-și coaguleze forțele pentru a face reversibilă migrația și să înceapă a convinge lumea că se poate câștiga decent și acasă, alături de acei dragi.

Cifră:

600 de milioane USD

va reprezenta volumul aproximativ al investițiilor românești în Republica Moldova la finele anului 2023

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

2 zile 22 ore

206

Publicitate în BC